Sven-E | Nytt om Hälsa

Sommaren är här – och med den alla härliga, färgglada och nyttiga bär! Passa på att njuta av allt det goda och näringsrika som naturen har att bjuda. Här är guiden som hjälper dig att hitta sommarens bästa bär!

Bär har i alla tider varit en viktig näringskälla och har även använts flitigt i folkmedicinen mot olika åkommor. Men vad innehåller egentligen de olika bären? Vilken effekt har de på hälsan? Och vilka bär är de bästa ”hälsopillren”?

Det är frågor som intresserar allt fler forskare. Och forskningen bekräftar att bär inte bara är en suverän näringskälla, utan även kan bidra till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och ledbesvär. Våra förfäder hade med andra ord alldeles rätt när de sjöng bärens lov…

På Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp har man i flera år arbetat med olika forskningsprojekt om bär och frukt, där man bland annat har studerat hur bärextrakt påverkar tillväxten av cancerceller och hur höga halter av nyttiga antioxidanter olika bär innehåller. Resultaten har väckt stor uppmärksamhet och ger viktig kunskap om hur vi kan förebygga för tidigt åldrande och allvarliga sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlbesvär.

Så passa på att njuta av färska bär i sommar. Och det som inte går åt direkt kan du safta, sylta eller frysa in – så kan du både förlänga sommaren och förbättra hälsan!

9 Sommarbär bild 2
Foto: Shutterstock

BLÅBÄR – naturens multimedicin

Blåbär är inte bara ett av våra mest älskade bär, det är också ett av de nyttigaste. Blåbär har länge använts som något av ett universalmedel i folkmedicinen mot allt från diarré och feber till inflammationer i svalg och urinvägar.

Nu finns det också vetenskapliga bevis för att blåbären verkligen är ett hälsopiller att räkna med. En norsk studie på patienter som drabbats av hjärtinfarkt visade exempelvis att risken att få en andra infarkt minskade påtagligt vid behandling med extrakt av blåbär. Andra studier har visat att blåbär kan skydda mot olika cancerformer, dämpa inflammatoriska besvär, förbättra balans och koordination och motverka skador på gula fläcken i ögat.

Släktingarna lingon och tranbär är också rika på antioxidanter och andra nyttiga ämnen. Tranbär används bland annat mot urinvägsinfektioner och njursten.

JORDGUBBAR – välsmakande välgörare

Jordgubben, som egentligen inte är ett bär utan en skenfrukt, är en favorit för många – och dessutom rik på nyttigheter. Varje svensk äter närmare 4 liter jordgubbar varje år.

I folkmedicinen har jordgubbar använts för att motverka blodbrist, gallsten och magsår. Studier som gjorts på SLU i Alnarp visar att just antioxidanterna från jordgubbar kan ha en hämmande effekt mot olika typer av cancer, bland annat bröstcancer. Och ekologiska jordgubbar visade sig vara betydligt effektivare än besprutade.

Jordgubbarna är rika på antocyaniner, som är kraftfulla antioxidanter. Även bladen är rika på antioxidanter och kan användas för att smaksätta te.

Smultronet är släkt med jordgubben och har ett likartat innehåll.

HAVTORN – rena hälsobomben

Havtorn är en liten men ytterst kraftfull antioxidantbomb, fylld av både vatten- och fettlösliga antioxidanter. De små brandgula bären innehåller ett tiotal flavonoider, som alla är kraftfulla antioxidanter. C-vitaminhalten i havtorn är sex gånger högre än i exempelvis apelsiner.

På SLU har man arbetat med att utveckla arter av havtorn som lämpar sig för odling, bland annat för användning som tillskott i olika typer av livsmedel. Finska forskare har visat att havtorn kan vara bra mot all från torra slemhinnor till eksem och urinvägsbesvär.

VINBÄR – trädgårdens svarta guld

De svarta och röda vinbären brukar ibland kallas Nordens druvor. De svarta vinbären är tack vare sitt mörka skal nyttigare än de röda och innehåller rikligt med flavonoider med stark antioxidant-effekt. Svarta vinbär innehåller extremt höga halter av C-vitamin.

Traditionellt har svart vinbärssaft använts som stärkande medel och för att dämpa högt blodtryck. Antocyaninerna i de svarta vinbären anses vara skyddande för ögon, hjärta och kärl.

NYPON – håller lederna i form

Nypon anses vara ett allmänt hälsobringande bär och modern forskning har visat att nyponen verkligen hjälper mot en lång rad åkommor. Danska studier visar exempelvis att nyponextrakt ger en påtaglig lindring för personer med ledbesvär, medan andra studier pekar på att nypon även kan ha en gynnsam effekt mot exempelvis hjärt- och kärlbesvär, magproblem samt demens.

BJÖRNBÄR – Ett strå vassare

Hallon och hjortron är goda och nyttiga, men det mörka skalet gör släktingen björnbär minst ett strå vassare när det gäller innehåll av antioxidanter. Och allra bäst är de vilda björnbären – där finns massor av ämnen, bland annat fenoler, ellaginsyra och supereffektivt E-vitamin som gör björnbäret till rena kraftpaketet.

Studier visar att björnbär och mörka hallon kan minska risken för exempelvis strupcancer och andra allvarliga sjukdomar.

PÅ SLU i Alnarp har man för första gången lyckats odla hjortron i stor skala i växthus och där pågår även studier med mer storskalig odling av hallon och björnbär.

KÖRSBÄR, PLOMMON, SLÅNBÄR – nyttiga släktingar

Plommon och körsbär hör också sommaren till och kan avnjutas i alla tänkbara storlekar och färger. Ur hälsosynpunkt är tumregeln enkel: ju mörkare skal, desto nyttigare! Släktingen slånbär är också full av nyttigheter, men måste ha legat ett par dygn i frysen eller genomlevt några frostnätter för att komma riktigt till sin rätt.

Studier har visat att mörka körsbär kan ha en stabiliserande effekt vid typ II-diabetes och i folkmedicinen har körsbär använts mot allt från gikt till hudinfektioner. Mörka plommon innehåller kraftfulla antioxidanter.

9 Sommarbär bild 3
Foto: Shutterstock

Liten ordlista

Fria radikaler – I ämnesomsättningen uppstår olika restprodukter, bland annat fria syreradikaler som i för höga halter kan skada cellerna och arvsmassan och bidra till att olika sjukdomar utvecklas.

Antioxidanter – Ämnen som skyddar kroppens celler mot fria radikaler/oxidanter. Antioxidanterna neutraliserar de fria radikalerna och motverkar därmed för tidigt åldrande och minskar risken för allvarliga sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlbesvär ledproblem och demenssjukdomar. Vitamin C och E är viktiga antioxidanter liksom flavonoider, polyfenoler och karotener.

Hur får jag i mig tillräckligt?

Bästa sättet att få i sig tillräckliga mängder av antioxidanter är att äta en väl varierad kost med mycket bär, frukt och grönt. Eftersom många av de viktigaste antioxidanterna utgörs av färgämnen i skalen så är det en bra tumregel att försöka få med så många färger som möjligt. Ju fler färger på tallriken, desto fler nyttigheter!

Visste du att…

… många bär är känsliga för värme och långa transporter. Bär är alltid bäst färska – men ska de förvaras över natten så är det kylskåpet som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *