SanoKardio - tomatextrakt skräddarsytt för hjärtat. Foto: ShutterstockSven-E Lindberg | Nytt om Hälsa

I Kvällsposten/Expressen (måndag 1 mars 2021) berättar Gill Andrianatos, 52, om hur hon fått kontroll på sina blodfettvärden på naturlig väg. Det har hon gjort med hjälp av SanoKardio, ett kosttillskott baserat på ett unikt tomatextrakt i kombination med tiamin. SanoKardio har i flera studier visat sig ge god effekt inte bara mot högt kolesterol utan även mot flera andra riskfaktorer för hjärtohälsa.

Tomatextrakt innehåller en lång rad viktiga näringsämnen som på olika sätt kan bidra till att upprätthålla en god hjärthälsa genom att minska risken för riskfaktorer som högt blodtryck, endotel funktion i kärlväggarna och höga halter av kolesterol/oxiderat LDL.

SanoKardio bygger på det prisbelönta och uppmärksammade amerikanska tomatextraktet Lycored Nutrient Complex, som 2016 utsågs till årets produkt i kategorin hjärthälsa på Nutra Ingredients Awards i USA. SanoKardio innehåller förutom ett patenterat tomatextrakt även tiamin, ett vitamin som bland annat har uppmärksammats av EFSA (European Food Safety Authority) för sina positiva effekter på hjärt- och kärlhälsa.

Det har hittills gjorts ett flertal farmaceutiska studier på tomatextraktet Lycored Nutrient Complex, som ingår i SanoKardio. Av dessa är fem extraktspecifika kliniska studier av farmaceutisk kvalitet.

– Efter en måltid interagerar fria syreradikaler med fleromättade fettsyror och det bildas bland annat oxiderat LDL, den skadligaste formen av kolesterol, säger dr Michael A Weber, som har medverkat i ett stort antal studier både på blodtrycks- och lipidsänkande läkemedel.

VÄLKOMMET VERKTYG

– Dessa läkemedel spelar en viktig roll i behandlingen för många patienter med många och allvarliga riskfaktorer, men vi ser en växande grupp människor med lätt till måttligt förhöjda lipid- eller blodtrycksvärden som avstår från förebyggande behandling, bland annat beroende på biverkningar. Här behöver vi nya verktyg och angreppspunkter.

Dr Weber refererar till flera aktuella studier som pekar på att just kraftfulla fytosteroler som lykopen, lutenin och betakaroten kan medverka till en god hjärthälsa.

– Vi vet att förhöjda halter av oxiderat LDL påskyndar farliga förändringar i artärernas endotel men agerar sällan på den kunskapen – om vi ens är medvetna om den. Det borde vi vara.

Samverkande verkningsmekanismer

Motverkar höga halter av farlig oxiderat LDL i blodkärlen
Motverkar NF-kB inducerad inflammation
Ökar den endotela funktionen i artärerna
Medverkar till att bibehålla ett normalt blodtryck
SanoKardio SEDK transparent ny 2019-naturbiblioteket-växtbaserad-medicinVAD ÄR SanoKardio?

SanoKardio™ är ett tomatnäringskomplex som innehåller standardiserade fytosteroler och lykopen i exakta proportioner för att inducera en synergistisk effekt för god hjärthälsa. Verksam substans i SanoKardio är det patenterade tomatextraktet Lycored Nutrient Complex med tillskott av tiamin. Här är några av de publicerade studier som gjorts på tomatextraktet Lycored Nutrient Complex som ingår i SanoKardio.

Kim et al (2011): Atherosclerosis 2015:189-195
Deplanque et al (2016): Food & Nutrition Research 60:32537
Engelhard et al (2006): American Heart Journal 2006:151:100.e1-100e6.
Paran et al (2009): Cardiovascular Drugs and Therapy 23:145-141
Xinli et al (2013): Nutrients 2013,5, 3696-3712
LÄS MER på

https://naturbiblioteket.se/kosttillskott/sanokardio-kraftfull-antioxidant-god-hjarthalsa-2

https://naturbiblioteket.se/lakeorter/tomat-hjarta-karl

https://naturbiblioteket.se/aktuellt/tomatextrakt-for-battre-hjarthalsa/

www.sanokardio.se