Tomater äter vi mycket och gärna – och i många former. Nya studier visar att tomatextrakt kan motverka oxidativ stress – och därmed bidra till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Kosttillskottet SanoKardio, som nu lanseras i Sverige, är skräddarsytt just för en god hjärthälsa.

Tomaten har en speciell plats i våra hjärtan. Dels på matbordet, dels som källa till en mängd nyttiga antioxidanter och betakarotener. Tomatens hälsobringande effekter har varit föremål för många studier och ett särskilt fokus har de senaste åren varit på hur verksamma substanser från tomat, som lykopen, kan påverka risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom.

Det amerikanska företaget LycoRed har ägnat de senaste 20 åren åt att forska och renodla aktiva substanser ur tomatextrakt. Resultatet är ett antal skräddarsydda tomatbaserade preparat. LycoRed Nutrient Complex, som 2016 utsågs till bästa produkt i klassen hjärta/kärl vid Nutrient Awards, innehåller sex olika fytonäringsämnen från tomat plus vitaminet tiamin i en kombination för att säkerställa en god hjärt- och kärlhälsa.

Extraktspecifika studier har visat att tillskott av LycoRed Nutrient Complex har en dämpande effekt på bland annat den farligaste typen av blodfettämnen, oxiderat LDL. Ett dagligt tillskott av tomatextraktet SanoKardio, med den aktiva substansen LycoRed Nutrient Complex, gav en kraftfull sänkning av skadligt oxiderat LDL och hade även en positiv effekt på blodtryck samtidigt som hade antiinflammatorisk effekt.

Läs mer om Sanokardio på http://naturbiblioteket.se/aktuellt/tomatextrakt-(öppnas i en ny flik)

https://www.sanokardio.se

SanoKardio säljs i hälsofackhandeln och marknadsföres i Sverige av Apta Medica.

Foto: Shutterstock