Lotta Schelin har vunnit det mesta som går att vinna som fotbollsstjärna. Men vägen till toppen har varit allt annat än spikrak. Förutom skadorna från fotbollsplanen har Lotta brottats med svår huvudvärk i många år.
– Ont i huvudet har jag haft från och till ända sedan jag var barn, men det började på allvar när jag var 16-17 år, berättar Lotta Schelin.
Huvudvärken kunde komma lite hur som helst, men hur illa det än var så genomförde hon alltid det hon föresatt sig.
– Jag bet ihop och försökte härda ut, men det var tufft många gånger, medger Lotta. Det hände att jag bara säckade ihop efter en match, men jag lät aldrig huvudvärken hindra mig från att gå ut och spela.
2008 blev Lotta proffs i Frankrike och i den vevan blev huvudvärksanfallen fler och svårare.
– Jag sökte läkare och trots att jag verkligen vädjade om hjälp så kändes det som att huvudvärk inte var något man tog på riktigt allvar. Har man ont i huvudet syns det ju inte utanpå och det fastnar inte på en röntgenplåt.
Började tvivla
Efter den första säsongen i Frankrike var Lotta både uppgiven och sliten.
– Det var så illa att jag började tvivla på om jag verkligen kunde fortsätta spela fotboll på en så hög nivå, berättar hon. Styrketräningen, som är superviktig för att hålla sig i bra form, var en plåga och triggade huvudvärken och nickträningen fick jag hoppa över helt.
Till slut sökte Lotta, som en sista utväg, hjälp hos huvudvärksspecialisten Mattias Linde i Göteborg. Han konstaterade att Lotta led av migrän med inslag av spänningshuvudvärk.
– Det var en befrielse att få en diagnos efter alla dessa år. Det innebar ju att jag kunde testa både förebyggande behandlingar och mediciner för akut behandling av migrän – och för första gången i mitt liv kunde jag rå på huvudvärken. Det var en helt otrolig känsla.
På topp
I dag är Lotta i bättre form än kanske någonsin och nu är det hon som har kontroll över huvudvärken – inte omvänt. Hon tränar som vanligt och kör lika hårt som alla andra. Men hoppar gärna över nickträningarna.
– Nickningarna triggar alltid migränen, så där sparar jag krutet till matcherna. Och det har ju visat sig fungera bra…
Skulle migränen slå till akut har Lotta Schelin numera alltid med sig sin migränmedicin, Zomig.
– Får jag ett akut anfall försöker jag ta en tablett direkt och det brukar räcka. Märker jag att ett anfall är på gång så klarar jag mig oftast med en stunds avslappning. Tidigare har jag alltid varit orolig att migränen ska slå till när som mest står på spel, exempelvis i stora mästerskap. Och just i sådana lägen, när mycket står på spel och man absolut inte får ha migrän, känns det förstås otroligt skönt att slippa gå och oroa sig. Nu vet jag ju vad huvudvärken beror på och hur jag kan hålla den i schack.
Fysisk träning hjälper!
Fysisk ansträngning brukar anges som en vanlig utlösande faktor för migrän. Men regelbunden träning kan faktiskt både förebygga och lindra migrän. Det visar en studie som har gjorts av Emma Varkey, sjukgymnast och forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.
– Vi har jämfört tre olika typer av förebyggande behandling hos ett 90-tal patienter och det visade sig att fysisk träning hade samma förebyggande effekt som avslappning och etablerade läkemedel, säger Emma Varkey.
Deltagarna i träningsgruppen körde tre 40-minuterspass på träningscykel varje vecka och efter 12 veckor hade så gott som samtliga färre och lindrigare anfall.
– Fördelen med träning är att den inte ger några biverkningar, mer än möjligen lite träningsvärk i början. Det viktiga är bara att inte gå ut för hårt, utan att trappa upp gradvis.
Foto: Shutterstock