Sven-E | Nytt om Hälsa

Näsblod har en märklig förmåga att dyka upp när det är som mest olämpligt. Precis när du ska ut och träna. När du står inför den viktiga tävlingen. När du ska iväg på den fina festen. Eller när du bara måste genomföra det där viktiga mötet.

Foto: Shutterstock

DE FLESTA AV OSS råkar någon gång ut för näsblod. Ibland på grund av olycksfall med slag på näsan, ibland på grund av sköra blodkärl som brister i samband med ansträngning eller i vid förkylning och snuva.

Näsblod är oftast ofarligt, men kan se både dramatiskt och obehagligt ut. Dessutom ställer näsblod ofta till det i vardagen, eftersom du måste släppa allt du har för händer för att ta hand om blödningen och för att undvika fläckar på kläder och möbler.

NU FINNS DET ÄNTLIGEN ett en effektiv metod för att stoppa näsblod. Snabbt, smidigt och enkelt – och utan kladd.

Nosan är en lika enkel som genial lösning för dig som besväras av näsblod. Med hjälp av en specialutformad medicinsk väv, utvecklad och tillverkad i Sverige, absorberas och stoppas blödningen utan att det syns och utan att näsgången täpps till.

Med Nosan kan du med ett enkelt handgrepp få kontroll över blödningen samtidigt som du kan fortsätta andas fritt. Du slipper stora bomullstussar som sitter i vägen och drar blickarna till sig och kan vara fortsatt aktiv medan blödningen stannar av.

NOSAN SÄLJS i förpackningar om åtta remsor som du lätt kan ha med dig i fickan eller i väskan. När näsblodet slår till är det bara att sätta den formbara remsan på plats – och på knappt tio minuter är blödningen under kontroll tack vare den unika utformningen. Utan att du behöver avbryta det du håller på med.

Med Nosan är räddningen alltid nära till hands – när och där den behövs som bäst.

4 Soppa näsblodet (huvudbild)
Foto: Shutterstock

Frågor och svar:

Vad är Nosan?

Nosan är en remsa av specialutvecklad medicinsk textil som fungerar helt mekaniskt, utan tillsatser av kemikalier eller läkemedel. Nosan stoppar blödningen genom att väven formar sig efter näsväggen så att det skapas ett tryck mot det skadade blodkärlet, samtidigt som blodet absorberas av väven. Luften kan passera som vanligt genom näsan när remsan sitter på plats.

Med Nosan slipper du använda stora bomullstussar, du kan andas som vanligt under tiden blödningen stoppas och det tar oftast mindre än tio minuter att få stopp på näsblodet.

Vad består Nosan av?

Nosan består av en vävd textil, utvecklad och tillverkad i Sverige med högsta tänkbara medicinska renhet. Vävremsorna är ett unikt laminat av plaster, polyamid och polyester, med ena sidan absorberande väv. Nosan fungerar mekaniskt och innehåller inga läkemedel eller kemiska substanser.

Hur använder jag Nosan?

Du rullar Nosan-remsan med filtsidan utåt och stoppar in ”rullen” i näsborren. Där expanderar Nosan snabbt mot näsborrens väggar och suger upp blodet. Genom att luften har fri passage kyler inandningsluften ned blodkärlet, vilket underlättar koagulationen. Du behåller Nosan på plats i näsan tills du är säker på att blödningen har stoppat – sedan är det bara att plocka ut och slänga remsan.

Vilka är fördelarna jämfört med att sätta bomull i näsan?

Nosan syns inte, du kan andas när remsan sitter i näsan och den fastnar inte i blodkärlet som bomull. Dessutom stoppar blödningen snabbare.

Kan jag fortsätta träna eller arbeta när jag använder Nosan?

Ja, så länge det handlar om måttliga blödningar går det utmärkt att träna eller fortsätta göra det du höll på med när blödningen började.

Finns det några biverkningar?

Nej, eftersom Nosan inte innehåller några läkemedel eller kemiska substanser utan enbart består av medicinskt ren textil elimineras risken för biverkningar.

Kan vem som helst använda Nosan?

Nosan är en enkel och smart konstruktion som kan anpassas till i princip alla näsor och kan lätt formas även för barn genom att remsan klipps i mindre bitar. Nosan kan användas vid de flesta tillfällen när du drabbas av näsblod, så länge det inte handlar om större och mer komplicerade blödningar. Drabbas du av mer omfattande och långvarigt näsblod bör du kontakta sjukvården.

Vilka är då fördelarna med Nosan jämfört med andra sätt att behandla näsblod?

Nosan är lätt att ha med sig i fickan eller i väskan, är enkel att använda, syns inte och du kan fortsätta andas fritt under tiden remsan sitter i näsan. Nosan är också hygienisk, effektiv och säker samt stoppar blödningen snabbt och utan biverkningar.

Var tillverkas Nosan?

Nosan är en helsvensk produkt, utvecklad och tillverkad i Sverige enligt högt ställda medicinska krav på renhet. Nosan är patenterad i Sverige och patentsökt i en mängd länder.

Var kan jag köpa Nosan?

Nosan finns att köpa på www.apotea.se samt hos…

——

Så stoppar du näsblodet

Näsblod är i de flesta fall ofarligt, men även relativt små blödningar i näsan kan ställa till med stora bekymmer för den som drabbas. För omgivningen kan näsblödningar uppfattas som dramatiska och för den som drabbas upplevs näsblod ofta som obehagligt och besvärande.

Med Nosan kan du snabbt och smidigt stoppa näsblod och minimera risken för blodfläckar på kläder och möbler – samtidigt som du kan fortsätta vara aktiv precis som vanligt under tiden som blödningen stoppas.

Nosan är enkelt att hantera och lätt att ha med sig i väskan eller fickan. Drabbas du av näsblod formar du en rulle av den specialvävda remsan och stoppar in den i näsan med den mjuka, absorberande sidan utåt. Om blödningen är mild till måttlig kan du oftast fortsätta träna, tävla eller arbeta som vanligt medan blödningen stoppas.

Efter cirka tio minuter kan du plocka bort Nosan och materialet är speciellt utformat för att inte fastna i de ömtåliga blodkärlen.

Vid större blödningar i näsan som inte går över efter 30 minuter eller vid återkommande besvär med näsblod bör du söka hjälp hos läkare.

 

Fakta om näsblod och Nosan

60 % av alla svenskar brukar någon gång drabbas av näsblod och var tionde svensk har regelbundet problem med näsblödningar. De drabbade är oftast i åldrarna under 20 och över 50.

Orsaken till näsblod kan vara slag eller yttre påverkan som gör att blodkärlen i näsan brister. Näsblödningar kan också uppstå på grund av förändringar i slemhinnorna i samband med förkylningar och allergier eller genom ökad känslighet i slemhinnorna som en följd av behandling med blodförtunnande och smärtstillande läkemedel eller läkemedel som tas via näsan.

Den vanligaste formen av näsblödning sker i de ytliga blodkärlen i näsans främre skiljeväggar. Det innebär att du i de flesta fall själv kan stoppa blödningen med rätt behandling.

Nosan är utformat just för snabb och enkel behandling av lindriga till måttliga blödningar i den främre delen av näsan. Så här gör du för att snabbt och säkert få stopp på blödningen:

  • Börja med att försiktigt snyta ut befintligt blod ur näsborren.
  • Rulla en remsa Nosan-väv med den mjuka sidan utåt och för in den varsamt i näsan.
  • När du släpper taget om Nosan-remsan fäster den automatiskt mot näsväggarna. Därmed skapas ett tryck mot det skadade blodkärlet, samtidigt som överflödigt blod sugs upp av den mjuka väven.
  • Med Nosan på plats kan du andas som vanligt genom näsan och genom att luft passerar påskyndas koaguleringen av blodet. Sedan är det bara att fortsätta med det du höll på med när näsblodet började.
  • Redan efter tio minuter kan du oftast ta bort Nosan-remsan och den är speciellt utformad för att inte fastna i det skadade blodkärlet.

Har du större blödningar som är svåra att stoppa eller återkommande besvär med näsblod ska du alltid kontakta sjukvården för att ta reda på orsaken till besvären. Vissa läkemedel, som blodförtunnande och smärtstillande medel, kan öka blödningsbenägenheten.

ENKEL LÖSNING PÅ STORT PROBLEM

Det började med en brottningsmatch som fick avbrytas på grund av en helt ofarlig men högst påtaglig attack av näsblod. Tio år senare har innovatören och uppfinnaren Svante Syk hittat fram till den perfekta lösningen: en unikt enkel och effektiv metod som stoppar näsblod samtidigt som du kan fortsätta tävla, träna eller arbeta!

Svante Syk är innovatören och uppfinnaren som alltid har sett möjligheter där andra bara har sett problem. Bakom sig har han ett 40-tal olika idéer som har utvecklats till allt från praktiska lösningar i den privata vardagen till färdiga, patenterade produkter.

– Jag började min bana inom den grafiska branschen som maskinreparatör och var bara 15 år när jag första gången fick pris för ett förbättringsförslag, berättar Svante Syk.

Den gången handlade det om ett skydd till en skärmaskin. Sedan dess har det blivit åtskilliga förbättringar, innovationer och uppfinningar som alla har en sak gemensamt: de gör tillvaron både säkrare och lättare för den som berörs.

Bra kan alltid bli bättre

– Jag har nog alltid varit en lite besvärlig typ som inte har nöjt mig med hur det är, utan har nog alltid gått och funderat över hur saker och ting kan bli ännu bättre, säger Svante Syk.

Efter 25 år som socionom inom olika vårdområden beslöt han sig för att satsa på idéutveckling. I dag har han ett eget skogsbruk i norra Västergötland och driver samtidigt tre innovationsbolag för att utveckla egna uppfinningar och patent. En perfekt kombination, menar Svante Syk.

– Jag är som mest kreativ när jag håller på och arbetar fysiskt med att renovera hus eller röja skog. Då kommer lösningarna på alla de där frågorna jag gått och grunnat på. Samtidigt har jag byggt upp ett starkt nätverk av samarbetspartners och delägare för att utveckla innovationer och uppfinningar till fungerande lösningar och produkter.

Näsblodet satte stopp

Det var just så idén till den synbarligen enkla men revolutionerande näsblodsremsan Nosan föddes.

– Det började med att min son tävlade i brottning. Det hände allt som oftast att brottare fick en smäll på näsan och började det blöda var matchen i princip över – eller så fick man i bästa fall försöka stoppa en jättetuss med bomull i näsan. Jag började fundera på om det verkligen inte kunde finnas något bättre sätt att få stopp på en näsblödning än att stoppa näsan full med bomull.

Det skulle dock dröja närmare tio år och hårt arbete i utvecklingsföretaget ProNasus AB innan det resulterade i en färdig produkt.

– Grundidén kom jag på ganska snabbt, berättar Svante Syk. Jag insåg att man måste hitta ett sätt än att stoppa blödningen i näsan utan att för den skull täppa till luftflödet i näsan. Jag provade med en mängd olika lösningar och material och ur det föddes tanken på att ta fram en specialutformad väv som kan formas till en rulle och sättas in i näsan. Därmed kan luften passera utan problem samtidigt som väven formar sig efter näsväggen och skapar ett tryck mot det blödande kärlet.

Hitta rätt – i Sverige

Efter otaliga försök med olika typer av absorberande material och olika typer av väv hittade Svante Syk så småningom en idealisk kombination av material, textil-laminat med polyester och polyamid, där den ena sidan är glatt och den andra ruggad och absorberande.

– Det slumpade sig så att Nordens ledande tillverkare av medicinsk textil låg i grannskapet, Facilett AB i Lidköping. De är specialiserade på den här typen av vävmaterial och har en tillverkningsprocess som lever upp till de mycket höga krav på kvalitet och medicinsk renhet som ställs. Orifice Medical i Ystad stansar och paketerar sedan Nosan i helt ren miljö.

Resultatet är Nosan, en unik medicinteknisk produkt som består av en remsa som rullas och sätts in i näsan. Genom att rullen formar sig efter näsan skapas ett tryck mot blödningen, samtidigt som andningsluften kan passera fritt och påskynda koagulationen.

Snabb kontroll

– Det innebär att den som drabbas av näsblod snabbt kan få kontroll över blödningen, utan att behöva avbryta det man håller på med. En annan viktig fördel är att Nosan-remsan inte syns när den väl är på plats. Många som drabbas av näsblod tycker att det är väldigt pinsamt och besvärande att stå med en jättelik bomullstuss i näsan.

Nosan är i dag en färdig produkt som finns ute på den svenska marknaden – och som framöver kommer att lanseras även internationellt.

– Intresset är stort och från många olika håll, just för att det är en så enkel och effektiv lösning på ett problem som väldigt många människor dras med, säger Svante Syk.

 Öppnar nya möjligheter

Själva grundtanken i, att skapa ett enkelt och effektivt hjälpmedel som stoppar blödningen lokalt i näsan, är patenterad och har också utvecklats, påpekar Svante Syk.

– Genom att vi har en produkt som är lätt att applicera i näsan har vi också skapat en plattform som kan utvecklas för att administrera läkemedel via nässlemhinnan i stället för, som brukligt, via magsäcken. Upptagningen av den aktiva substansen sker betydligt snabbare och effektivare via nässlemhinnan än via magen. Det öppnar för nya, intressanta möjligheter för läkemedelsbehandling och vi för i dag diskussioner med flera läkemedelsföretag. ”Framtidens medicinering sker via näsan” säger flera forskare.

Nosan – den perfekta innovationen

Nosan är ett typexempel på en innovation när den är som bäst, menar Svante Syk:

– Just att kunna erbjuda en enkel lösning på ett svårbemästrat problem är ju drömmen för en innovatör. För många aktiva människor är näsblod ett stort problem i vardagen och Nosan ger ju helt nya möjligheter att hantera problematiken utan att du för den skull behöver släppa allt du har för händer. Ytterst handlar det om livskvalitet – och att kunna bidra till att göra livet enklare för människor är kanske det bästa kvitto man kan få på att det man gör betyder något.